Loading...
|

Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Joakuin Almunia απαντά για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ


Απάντηση στο έγγραφο του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή σχετικά με την πώληση λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ισχύος, ιδιοκτησίας της Δημόσιας επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ Α.Ε.) απέστειλε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Joakuin Almunia.

O Joakuin Almunia σημειώνει:

Η Ελληνική Κυβέρνηση αξιολογεί διάφορα μέτρα για την περαιτέρω ελευθέρωση της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των λιγνιτικών μονάδων, ως εναλλακτικές λύσεις για τα μέτρα που προβλέφθηκαν τον Αύγουστο του 2009 με απόφαση της Επιτροπής (1). Ο στόχος είναι να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να είναι φιλική προς το περιβάλλον, βιώσιμη, προς όφελος του καταναλωτή, παράλληλα με την επίτευξη του στόχου 20-20-20.

Σε αυτή τη βάση, 1640 MW καθαρής δυναμικότητας από τις υπάρχουσες λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε. («ΔΕΗ») θα τεθεί υπό τον έλεγχο τρίτων (δηλαδή, φορείς που δεν συνδέονται με τη ΔΕΗ), χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα απελευθέρωσης της δυναμικότητας που αποτελείται από ένα συνδυασμό μέτρων.

Τα εναλλακτικά μέτρα εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες:
i. Την πώληση τεσσάρων μονάδων. Οι μονάδες που ανήκουν στη ΔΕΗ, με την επωνυμία «Μελίτη» (η υφιστάμενη εγκατάσταση), «Μεγαλόπολη 3», «Αμύνταιο 1» και «Αμύνταιο 2» θα πωληθούν σε τρίτους. Η συνολική καθαρή δυναμικότητα των εν λόγω μονάδων είναι σήμερα 1090 MW.


Στη συνέχεια ακολουθεί μια περιγραφή των εναλλακτικών  αυτών μέτρων:

Πώληση των Μονάδων
Οι ακόλουθες μονάδες θα προσφερθούν για πώληση σε τρίτους:
i. «Μελίτη» (η υπάρχουσα εγκατάσταση), σημερινή καθαρή δυναμικότητα 289 MW.
ii. «Μεγαλόπολη 3», σημερινή καθαρή δυναμικότητα 255 MW.
iii. «Αμύνταιο 1», σημερινή καθαρή δυναμικότητα 273 MW.
iv. «Αμύνταιο 2», σημερινή καθαρή δυναμικότητα 273 MW.



α. Οι Εκποιούμενες Επιχειρήσεις περιλαμβάνουν:

i. όλα τα υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία που συμβάλλουν στην τρέχουσα λειτουργία ή είναι απαραίτητα στη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας της Εκποιούμενης Επιχείρησης.
ii. όλες τις επαγγελματικές άδειες, τις αδειοδοτήσεις και τις εγκρίσεις που έχουν εκδοθεί από οποιοδήποτε κυβερνητικό οργανισμό προς όφελος της Εκποιούμενης Επιχείρησης.
iii. όλες οι συμβάσεις, μισθώσεις και οι δεσμεύσεις. Όλα τα στοιχεία προμηθευτών, πελατών, πιστωτών, προσωπικού και άλλα στοιχεία της Εκποιούμενης Επιχείρησης.
iv. όλες οι συμβάσεις προμηθειών (συμπεριλαμβανομένου αλλά μη περιορισμένου στην παροχή λιγνίτη, ασβεστόλιθου και την ικανότητα σύνδεσης στο δίκτυο μεταφοράς). Οι συμβάσεις αυτές θα παρέχουν στην εκποιούμενη επιχείρηση επαρκή ποσότητα λιγνίτη, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει σε πλήρη δυναμικότητα, μέχρι και την προγραμματισμένη ημερομηνία παροπλισμού της μονάδας.
v. όλα τα δικαιώματα και τις κατανομές που απαιτούνται για τη λειτουργία της Εκποιούμενης Επιχείρησης, που συμπεριλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται στα δικαιώματα για τις εκπομπές CO2, τα όρια των ρύπων (SOx, NOx, κλπ.), τις απολήψεις νερού και τα δικαιώματα για τη διάθεση του απορριπτόμενου νερού, τη διάθεση των παραπροϊόντων και ,
vi. όλο το προσωπικό της μονάδας, συμπεριλαμβανομένου, για αποφυγή κάθε αμφιβολίας, όλου του προσωπικού που είναι απαραίτητο ώστε να διατηρηθεί η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα της μονάδας («Κρίσιμο Προσωπικό»).

Το ακριβές περιεχόμενο του εγγράφου μεταφρασμένο από την αγγλική

Αναρτήθηκε από foniflo - «Φωνή της Φλωρίνης» :: Δευτέρα, Απριλίου 23, 2012 . Αρχειοθετείται στις κατηγορίες , , , , . Μπορείτε να ακολουθήσετε τα σχόλια σε αυτή την ανάρτηση μέσω RSS 2.0 . Μπορείτε ελεύθερα να αφήσετε ένα δικό σας σχόλιο σε σχέση με αυτήν την ανάρτηση χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα.

0 σχόλια for " Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Joakuin Almunia απαντά για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ "

Leave a reply

Recently Added

Related Posts with Thumbnails