Loading...
|

ΠΡΕΣΠΕΣ: Κινδυνεύει να εξαφανιστεί το «θαυματουργό» τσάι του βουνού


(Από την έγκριτη ημερήσια αθηναϊκή εφημερίδα «δημοκρατία» της 22ας Μαΐου 2012 δανειζόμαστε το παρακάτω κείμενο, που αναφέρεται στο τσάι του βουνού των Πρεσπών, το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος Ν. ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ).

ΤΟ ΤΣΑΪ του βουνού των Πρεσπών, μια μοναδική ποικιλία που φυτρώνει στις πλαγιές του βουνού στα σύνορα Ελλάδος, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, κινδυνεύει με εξαφάνιση, λόγω ανεξέλεγκτης συλλογής του κυρίως από Αλβανούς αλλά (το τελευταίο διάστημα) και από Έλληνες.

Το είδος του τσαγιού που έχει μπει στο στόχαστρο των συλλεκτών ονομάζεται sideritis raeseri. Η ονομασία του προέρχεται από την ελληνική λέξη σίδηρος, λόγω της υψηλής περιεκτικότητός του σε σίδηρο. Όπως  λένε οι ειδικοί, η συγκεκριμένη ποικιλία έχει φαρμακευτικές ιδιότητες που αξιοποιούνται από την παραδοσιακή ιατρική στην ανακούφιση της βρογχίτιδας, στην ανακούφιση του κοινού κρυολογήματος, αλλά και στην καταστολή του εμφυσήματος των πνευμόνων. Το σπάνιο είδος τσαγιού συναντάται στις ορεινές περιοχές των Πρεσπών με υψόμετρο 1.000 έως 2.000 μέτρα. Το τσάι αυτό φυτρώνει σε βραχώδη ξηρά εδάφη και σε λιβάδια ασβεστολιθικών βιοτόπων. Αυτό, όμως, δεν στέκεται εμπόδιο στους συλλέκτες, που, γνωρίζοντας τις θεραπευτικές του ιδιότητες, το μαζεύουν μανιωδώς. Αυτό που όμως δείχνουν ότι δεν γνωρίζουν είναι ότι η αλόγιστη αλλά και η λανθασμένη συλλογή του οδηγούν στη μείωση του πληθυσμού του και στη μελλοντική εξαφάνισή του!

Όπως δηλώνει ο δασολόγος Γιώργος Φωτιάδης, “το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι διαπιστώνουμε μεγάλη προσέλευση Αλβανών, οι οποίοι περνούν παράνομα τα σύνορα και συλλέγουν από την περιοχή των Πρεσπών τεράστιες ποσότητες τσαγιού, που φτάνουν τους τρεις τόνους ετησίως! Παράλληλα, τον τελευταίο καιρό - και λόγω της οικονομικής κρίσης - και οι Έλληνες στράφηκαν στη μαζική συλλογή του φυτού, το οποίο πωλείται στη συνέχεια, κυρίως στην Ιταλία, με τιμή ένα ευρώ για τα μόλις 50 γραμμάρια ξηρού βάρους”. Οι εδικοί τονίζουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ξερίζωμα του φυτού κατά τη συλλογή και επισημαίνουν ότι αυτή πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας του, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, κόβοντας μόνο το στέλεχος με τα άνθη, για να μπορεί να γίνεται πολλαπλασιασμός μέσω των σπόρων.

Αναρτήθηκε από foniflo - «Φωνή της Φλωρίνης» :: Πέμπτη, Ιουνίου 07, 2012 . Αρχειοθετείται στις κατηγορίες , , , . Μπορείτε να ακολουθήσετε τα σχόλια σε αυτή την ανάρτηση μέσω RSS 2.0 . Μπορείτε ελεύθερα να αφήσετε ένα δικό σας σχόλιο σε σχέση με αυτήν την ανάρτηση χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα.

0 σχόλια for " ΠΡΕΣΠΕΣ: Κινδυνεύει να εξαφανιστεί το «θαυματουργό» τσάι του βουνού "

Leave a reply

Recently Added

Related Posts with Thumbnails